Dlaczego warto pić KAWĘ?
1. Kofeina stymuluje wydzielanie mediatorów takich jak dopamina→jej podwyższony poziom zwiększa koncentrację oraz niweluje uczucie zmęczenia.
2. Umiarkowane spożycie kawy (3–5 filiżanek/d.) zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
3. Regularne picie kawy obniża glikemię na czczo oraz zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.
4. Picie kawy może zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2, m.in. ograniczając wchłanianie glukozy w jelitach.
5. Regularne spożycie kawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera
6. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli kawa może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych poprzez eliminację uszkodzeń oksydacyjnych w materiale genetycznym.
7. Kawa wykazuje działanie silnie przeciwzapalne i przeciwutleniające!
Jaka jest Wasza ulubiona kawa?
Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!