Proteinowe ciasto budyniowe - bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegańskie!
Jest to propozycja na ciasto, które można zaserwować gościom lub zjeść ze smakiem jako posiłek potreningowy! Jest konkretne, zbite, sycące i pełnowartościowe.
Składniki (20cm śr.)
- 130 g suchej ciecierzycy*
- 100 g puree z dyni
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki kakao
- 50 g waniliowego białka RITUAL
- 30-50 g mąki kokosowej
- dżem
- cynamon
Budyń:
- 400 ml napoju roślinnego lub mleczka kokosowego
- 1 opakowanie budyniu (np. smak słony karmel)
- ok. 2 płaskie łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka agaru
1) Dzień wcześniej namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie: należy ją wsypać do garnka i zalać zimną wodą (ok. 7 cm ponad poziom ciecierzycy), odstawić na noc do namoczenia.
Następnego dnia całość przepłukać, ponownie zalać dużą ilością wody i zagotować. Następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 1 i 1/2 godziny.
2) Ugotowaną ciecierzycę zblendować wraz z puree z dyni i ksylitolem. Dodać do masy białko roślinne i wymieszać.
3) Do takiej masy wsypać część mąki i wymieszać, jeśli masa nadal nie będzie dość zbita i gęsta to wymieszać z resztą mąki. Na końcu połowę masy wymieszać z kakao a połowę z cynamonem. Masę warstwowo wyłożyć do blaszki i piec w 190-200°C przez ok. 40-50 min.
4) Po wystudzeniu ciasta posmarować je dżemem i zrobić budyń:
3/4 napoju zagotować wraz z łyżeczką agaru. W reszcie napoju wymieszać budyń oraz ksylitol i wlać do gotującego się napoju. Energicznie mieszać przez 1-2 minuty na małym ogniu. Budyń wylać na ciasto i schłodzić w lodówce. Ciasto na końcu przyprószyć kakao i ksylitolem.
* TAK! Ugotujcie ciecierzycę. To nic trudnego a naprawdę ciasto jest o wiele smaczniejsze niż z tej z puszki. Polecamy ugotować jej znacznie więcej a potem sobie poporcjować w woreczkach i zamrozić.