Surowe, wegańskie, bez glutenu i białego cukru - lepiej być nie może!⠀
⠀
PRZEPIS (tortownica 26cm): ⠀
Spód ⠀
- szklanka migdałów ⠀
- szklanka suszonej morwy ⠀
- szczypta soli ⠀
- łyżka kakao ⠀
Morwę sparzamy wrzątkiem. Migdały blendujemy (nie do końca - będą fajnie chrupać). Następnie blendujemy z pozostałymi składnikami do połączenia w zwartą masę. Wykładamy nią formę. ⠀
Masa ⠀
- szklanka nerkowców ⠀
- łyżeczka mielonej KAWY RA HYGGE⠀
- łyżka kakao naturalnego ⠀
- pół puszki mleczka kokosowego ⠀
- pół szklanki NEKTARU Z PALMIRY
- 40 g mąki owsianej ⠀
Nerkowce moczymy we wrzątku, kawę zaparzamy 50 ml wody. Ekstrakt z kawy, naparzone nerkowce (bez wody) z resztą skladnikow blendujemy na mus i wylewamy na spód. Chłodzimy w lodówce 3h. ⠀
Krem ⠀
- szklanka nerkowców ⠀
- pół szklanki NEKTARU Z PALMIRY ⠀
- 100 g puree z dyni ⠀
- 50 g KREMU Z NERKOWCÓW
- pół puszki mleczka kokosowego ⠀
- łyżeczka przyprawy do piernika ⠀
- pół łyżeczki cynamonu ⠀
Nerkowce moczymy we wrzątku około 15 min. Odsączamy orzechy. Wrzucamy do blendera z resztą składników. Blendujemy na mus. Wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Chłodzimy w lodówce 3h. ⠀
⠀
Polecamy serwować z kleksem bitej śmietanki kokosowej, porządną kostką CZEKOLADY lub surowymi TRUFLAMI My Raw Joy. O tak! Bo słodkości nigdy zbyt wiele!
⠀