Dziś chcieliśmy podsumować ostatni rok pod kątem zmiany świata, a dokładniej zmiany nawyków żywieniowych Polaków.
“To już fakt. Polacy rezygnują z mięsa i idą w zamienniki!”
Raport z września 2021 (dane GfK): “Sprzedaż większości rodzajów mięsa spada, zaś w przypadku zamienników roślinnych można mówić o prawdziwej eksplozji – 480% wzrostu w trzy lata.”
Producenci reagują na trend. Tym bardziej, że zmiany wyborów żywieniowych konsumentów przyspieszają szybko spadające ceny zamienników, przy jednocześnie drożejącym mięsie. Powstaje coraz więcej firm, które przymierzają się do wejścia na rynek roślinnych alternatyw.
Dlaczego to pozytywna informacja?
Do żywieniowych czynników zwiększających ryzyko rozwoju nowotworów należy (poza niskim spożyciem warzyw i owoców) wysokie spożycieczerwonego mięsa i jego przetworów.
Według raportu Światowego Funduszu do Badań nad Rakiem (WCRF) istnieją dowody na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory w przypadku zwiększonego spożycia warzyw nieskrobiowych, picia kawy, zwiększonego spożycia produktów roślinnych oraz utrzymania prawidłowej masy ciała i regularnej aktywności fizycznej.