Słodycze zawierają znaczne ilości cukrów prostych, które dostarczają jedynie energii w postaci „pustych” kilokalorii. Właśnie przez to mogą przyczyniać się do wzrostu masy ciała, prowadząc do nadwagi i otyłości.
Niektóre słodycze, np. wyroby czekoladowe, wafelki, ciasteczka oprócz cukru zawierają również duże ilości tłuszczów, szczególnie tych “złych” (nasyconych). Tłuszcze te są niskiej jakości i zawierają niekorzystne dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych.
Większą wartość odżywczą mają wyroby cukiernicze, w których skład wchodzą owoce, orzechy, nasiona, strączki, czy ziarna zbóż. Takie zdrowe słodycze, oprócz walorów smakowych, mają również walory odżywcze - dostarczają wartościowe składniki, uzupełniając w ten sposób ich dzienne zapotrzebowanie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Idealnym przykładem zdrowych słodyczy są KREMY ORZECHOWE My Raw Joy, stworzone z surowych, aktywowanych orzechów, słodzone cukrem kokosowym. Nie dość, że takie zdrowe, to jeszcze taaakie pyszne!
Kto z Was potwierdzi smakowitość naszych kremów? Piszcie w komentarzach, który wg Was jest najlepszy!