ŚNIADANIE ⠀
dlaczego warto je jeść? ⠀
⠀
Śniadanie to to pierwszy posiłek spożywany po długiej przerwie nocnej → przed rozpoczęciem aktywności fizycznej i umysłowej. Dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych po nocy, gdy zapotrzebowanie jest największe. ⠀
⠀
Korzyści jedzenia śniadania: ⠀
→zmniejszenie ryzyka otyłości (nawet do 30%) ⠀
→pozytywny wpływ na funkcje poznawcze i nastrój w godzinach porannych (↑ pamięć krótkoterminowa, ↑ zdolność uczenia się ↑ koncentracja) ⠀
→zmniejszenia ryzyka chorób dietozależnych (cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca) ⠀
→kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych ⠀
⠀
Niejedzenie śniadań prowadzi do: ⠀
→obniżenia sprawnoścci fizycznej i umysłowej ⠀
→zmniejszenia zdolność koncentracji ⠀
→gorszego samopoczucia (zmęczenie, niepokój, rozdrażnienie) ⠀
→spadku poziom glukozy we krwi („paliwa dla mózgu”) ⠀
→skłonności do agresji ⠀
→problemów z kontrolą masy ciała ⠀
⠀