Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia przyspieszyła ten trend!
Co piąty konsument zadeklarował, że w wyniku pandemii bardziej zainteresował się dietą wegańską! ⠀
⠀
Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych. Wobec 2018 roku, ⠀
spożycie mięsa średnio na mieszkańca spadło o 2,3%, to bardzo dużo! ⠀
⠀
Część konsumentów całkowicie odchodzi od produktów odzwierzęcych, ale znacznie większa grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar. Na ten trend reagują również producenci, o czym może świadczyć coraz szersza półka produktów zastępujących mięso czy nabiał w sklepach ogólnospożywczych i marketach. ⠀
⠀
Konsumenci są także bardziej świadomi wpływu hodowli zwierząt na środowisko, gdyż pochłania ona wielokrotnie więcej energii i wody niż uprawa roślin. Do tych ogólnych trendów dokłada się efekt pandemii – jeszcze większa dbałość o zdrowie swoje i rodziny oraz więcej czasu na przygotowywanie posiłków. ⠀
⠀