Wsparcie układu odpornościowego to kluczowy aspekt dbania o siebie w okresie jesienno-zimowym! A jaka żywność najlepiej wspiera odporność? JAGODY!
A jeszcze lepiej gdy przemycimy je do naszej diety w postaci zdrowego i pysznego deseru, idealnego do porannej kawy lub wieczornego kakao.
Oto przepis! ⠀
⠀
SUROWE JAGODOWE SERNICZKI ⠀
Składniki (8-10 porcji)⠀ ⠀ ⠀
2 szklanki daktyli ⠀
1/2 szklanki orzechów pekan ⠀
1/2 szklanki migdałów ⠀
1 łyżeczka PROSZKU MACA
1 szklanki jogurtu kokosowego ⠀
1 miarka białka PERFORM o smaku jagodowym
2 szklanki namoczonych nerkowców ⠀
1/2 szklanki mleczka kokosowego ⠀
1/4 szklanki syropu klonowego ⠀
1/4 szklanki mrożonych borówek ⠀
2 łyżki soku z cytryny ⠀
Wykonanie ⠀
1) SPÓD⇒zmiksuj orzechy, proszek maca i daktyle z odrobiną wody do uzyskania klejącej się masy. Wyłóż masą dno foremek na muffiny. Powinno starczyć na 8-10 sztuk. ⠀
2) Następnie do każdej muffinki nałóż po 2 łyżki jogurtu kokosowego i odstaw wszystkie do lodówki. ⠀
3) MASA⇒zmiksuj razem sok z cytryny, namoczone nerkowce, mleczko kokosowe i syrop klonowy do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj mrożone borówki z białkiem i miksuj do połączenia składników. Spróbuj kremu i w razie potrzeby dodaj więcej syropu, by dosłodzić masę. ⠀
4) Rozlej krem na przygotowane spody. Udekoruj borówkami na wierzchu i umieść całość w zamrażarce na kilka godzin. Po tym czasie, wyjmij serniczki na kilkanaście minut przed podaniem. ⠀
5) Smacznego!
⠀
⠀