Pieczecie w tym roku pierniczki? My (jak co roku), zawsze! <3 Dlatego dziś nadchodzimy z przepisem na mięciutkie wegańskie pierniczki z czereśniami w środku!
Część mąki zamieniamy na BIAŁKO ROŚLINNE: CZEKOLADOWE (dla smaku) oraz BANANOWO-CYNAMONOWE dla ciekawszego koloru.
Składniki (ok. 15 sztuk):
- 100 g kaszy jaglanej
- 90 g białka roślinnego SUNWARRIOR + VIVO LIFE
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- dojrzały banan
- 50 g ksylitolu lub erytrytolu
- dowolna mąka* (może być gryczana, kukurydziana, orkiszowa, żytnia, ryżowa)
1) Ugotować kaszę (wcześniej przepłukać ją kilka razy w ciepłej wodzie).
2) Kaszę zblendować z bananem i ksylitolem na gładką masę.
3) Masę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i białkiem roślinnym. Odstawić chwilę do lodówki.
4) Po wyjęciu z lodówki masę ugnieść z mąką aby ciasto było zwarte i nie lepiło się tak mocno do rąk. Można ciągle ciasto podsypywać mąką lub białkiem.
5) Kuleczki ciasta nadziać owocami i piec w 190'C przez ok. 40 minut.
* celowo nie podajemy ilości mąki, bo w zależności jakiej użyjecie może jej wyjść więcej lub mniej aby ciasto było zwarte.