Komuś kolejny przepis na świątecznego pierniczka?
Proponujemy prosty i szybki przepis na mięciutkie, czekoladowe i piernikowe ciacha! Te są w wydaniu wegańskim z dodatkiem dużej ilości orzechów!
Składniki:
✔ 300 g suchej kaszy (np. mix - gryczana, owsiana, jęczmienna, brązowy ryż)
✔ 2 duże dojrzałe banany
✔ syrop daktylowy/klonowy
✔ 3-4 łyżki kakao
✔ 200 g KREMU MIGDAŁOWEGO
✔ tabliczka gorzkiej czekolady
✔ około 6 łyżek mąki kokosowej
✔ 2-3 miarki (40-60 g) wegańskiego białka CZEKOLADOWEGO PLANTFORCE PURE
✔ 1 szkl startych w blenderze orzechów włoskich
1) Kaszę ugotować i odcedzić od nadmiaru wody.
2) Kiedy kasza przestygnie dodać banany i trochę syropu klonowego. Wszystko razem zblendować ale nie musi być na gładko.
3) Do masy teraz dodać masło orzechowe, kakao, pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę, na końcu mąkę kokosową, przyprawę do piernika oraz białko wegańskie, wymieszać i poczekać aż wchłonie płyny.
4) Spróbuj masę i dodaj kakao lub więcej syropu według własnych preferencji. Masa ma się lekko kleić ale ma być zwarta. Jeżeli jest za luźna dodać więcej mąki kokosowej.
5) Formować ciastka i górę zanurzyć w pociętych orzechach, piec w 190°C przez około 40 minut.