ŚWIĄTECZNY JABŁECZNIK KORZENNY
bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegański!
Jabłko + cynamon to jeden z najlepszych duetów smakowych, bez dwóch zdań! A jeśli doda się do tego korzenne przyprawy z mieszanki Chaga Chai Latte i surowy karmel (CARAWMEL) to już w ogóle nie da się przejść obok tego ciasta obojętnie!
Składniki (śr: do 20 cm):
-90 g skrobi ziemniaczanej
-90 g mąki ryżowej
-50 g mąki kukurydzianej
-130 g mąki owsianej bezglutenowej
-70 g zmielonych orzechów ziemnych
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
-100 g cukru kokosowego
-100 g oleju rzepakowego
-110-30 g napoju roślinnego
-3 łyżeczki CHAGA CHAI LATTE
Nadzienie jabłkowe
-1,5 kg jabłek
-3 łyżeczki skrobi
-ksylitol
Polewa
-krem CARAWMEL
NADZIENIE JABŁKOWE
- Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- kawałki jabłek umieścić w garnku i pod przykryciem gotować je na średnim ogniu. Jeśli jabłka nie są zbyt soczyste można wlać kilka łyżek wody aby się na początku nie przypaliły. Mieszać jabłka co kilka minut aby ugotowały się równomiernie. Jeśli będzie wytwarzać się za dużo soku gotować je bez przykrycia aby woda mogła odparowywać. Jabłuszka mają być miękkie ale nie rozgotowane, ponieważ będą jeszcze pieczone.
- Ugotowane jabłka wymieszać z ksylitolem (ilość ksylitolu zależy od słodkości jabłek).
- Skrobię wymieszać z ok 5 łyżkami wody (ma wyjść taka lekko gęsta skrobiowa woda) i wlać ją do gorących jabłek. Całość szybko i dokładnie wymieszać.
KRUCHE CIASTO
- Skrobię, mąki, orzechy, mieszanka chaga chai latte i proszek wymieszać razem.
- Olej, cukier kokosowy i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
- Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
- Ciasto odstawić na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
- Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę (spód i boki).
- Zostawić trochę ciasta aby później zrobić kruszonkę na górę.
- Spód piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 10-15 minut. Ma być lekko podpieczony, nie surowy.
- Następnie wyłożyć na spód masę jabłkową, wyrównać górę i z reszty ciasta zrobić kruszonkę.
- Całość piec w 180’C ok 45 minut (ciasto u góry i po bokach ma być bardzo zarumienione.
- Jabłecznik wystudzić a następnie schłodzić w lodówce kilka godzin.
- Na koniec polać jabłecznik kremem Carawmel.