Pamiętajcie, aby dzień święty święcić - tłusty czwartek celebrujemy jedzeniem pączków, ale nie byle jakich, tylko FIT WEGAŃSKICH, ZDROWYCH I SŁODKICH PĄCZKÓW prosto z rąk mistrzyń fit wypieków Moniki i Angeliki!
Składniki (ok. 15 sztuk wielkości muffinki):
-500 g mąki orkiszowej typ 700
-10 g suchych drożdży
-250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego
-125 ml oleju rzepakowego
-150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
-30 g cukru
-30 g ksylitolu
-mąka do podsypywania ciasta
Lukier:
-ksylitol zmielony na puder + odrobina wody
Kandyzowana skórka pomarańczy:
-2 skórki z pomarańczy bez białej części
-Ksylitol i cukier kokosowy
PIECZONE PĄCZKI
- Mąkę wymieszać z drożdżami.
- Mleko wymieszać z cukrem i ksylitolem oraz z olejem i ziemniakami.
- Dobrze całość zmiksować na gładko.
- Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną).
- Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 6. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać powidłami. Następnie układać je w papilotkach i formach na muffiny.
- Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły (u nas ok 20 minut).
- Piec w 190’C ok 20 minut (do zarumienienia, można sprawdzić patyczkiem czy w środku są dopieczone).
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZY
- Pomarańcze dokładnie wyszorować i zalać wrzątkiem.
- Obrać pomarańcze a skórki pozbawić jasnej części, która jest bardzo gorzka.
- Skórki pokroić na małe kawałki, zalać wodą i zagotować, gotować ok 10 minut.
- Następnie odcedzić skórki i wysypać je na patelnie.
- Ksylitol oraz cukier kokosowy (my po prostu zaczęłyśmy od 2 łyżek jednego i dwóch drugiego słodzika) wsypać do skórek i dokładnie wymieszać.
- Na patelnie dodać odrobinę wody i całość smażyć do odparowania wody oraz karmelizowania cukru.
Gdy pączki ostygną, polać je lukrem z ksylitolu oraz ozdobić skórką pomarańczową.