Często słyszy się “dobre tłuszcze” lub “złe tłuszcze”. Co to właściwie znaczy? Za pomocą kolorów objaśniamy, które tłuszcze powinny (lub nie) pojawiać się w naszej diecie!
Kwasy tłuszczowe trans → UNIKAĆ!
Frytki, pączki, faworki, chipsy, herbatniki, krakersy, ciasteczka z masą tłuszczową, śmietanki w proszku
Nasycone → OGRANICZAĆ
Masło, smalec, margaryny, sery, mięso i wyroby mięsne, pełnotłuste mleko, ciasta, olej palmowy i kokosowy
Jednonienasycone → JEŚĆ CODZIENNIE
Oliwki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy (pistacjowe, laskowe, ziemne), migdały,
awokado
Wielonienasycone → JEŚĆ CODZIENNIE!!!
Orzechy włoskie, pestki dyni, len, olej rzepakowy, lniany
Jako propozycja przemycenia do diety zdrowych tłuszczów polecamy pudding z nasion chia z surowym kremem orzechowym @myrawjoy