Składniki (18cm): ⠀
Biszkopt ⠀
-200 g mąki orkiszowej tortowej ⠀
-100 g ksylitolu ⠀
-10 g gorzkiego kakao ⠀
-170 g wody gazowanej ⠀
-60 g oleju rzepakowego ⠀
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ⠀
-1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu
Kawa ⠀
-6-7 łyżek kawy MAGIC COFFEE⠀
-ok 200 ml wrzątku
⠀
Krem
-200 g nerkowców ⠀
-80 g płatków ryżowych ⠀
-500 g mleka kokosowego (min 85% kokosa) ⠀
-90 g ksylitolu ⠀
-ok 50-100 ml gotowej kawy MAGIC COFFEE
-2 płaskie łyżeczki agaru
⠀
Dodatkowo ⠀
-alkohol rum/koniak/amaretto/likier/wódka (taki jaki lubicie)
Przygotowanie:
⠀
BISZKOPT ⠀
1. Mąki, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. ⠀
2. Sodę zalać octem. ⠀
3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera. ⠀
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. ⠀
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut. ⠀
6. Po wystudzeniu wyrównać górę i przeciąć w poziomie na dwa równe blaty. ⠀
7. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej i obficie nasączyć go kawą oraz wybranym alkoholem. Jeśli rezygnujecie z alko, podwoić ilość kawy. ⠀
KAWA ⠀
1. Mieloną kawę zalać wrzątkiem i odstawić do mocnego zaparzenia. ⠀
2. Odcedzić fusy od kawy, powinno zostać ok 150ml mocnej kawy. ⠀
KREM ⠀
1. Nerkowce zalać wrzątkiem na min 1h. ⠀
2. Płatki ryżowe ugotować do miękkości w ok połowie mleka kokosowego. ⠀
3. Ugotowane płatki, nerkowce, ksylitol i resztę mleka kokosowego zblendować na gładką masę (my tu robimy w thermomixie ale można wykorzystać inny dobry sprzęt blendujący). ⠀
4. Do masy dodać kawę od 50-100ml. Zależy to od tego czy będziecie używać alkoholu do nasączania biszkoptu. Jeśli używacie alkoholu to na same blaty wystarczy ok 50ml kawy do nasączania. Jeśli bez alkoholu to 100ml na oba blaty. Do masy dodać resztę kawy, która zostanie.
5. Gładki krem przelać do dużego garnka, wsypać 2 łyżeczki agaru i całość doprowadzić do zagotowania. Aby nie przypalić masy polecamy miksować krem na małych obrotach miksera podczas jego gotowania. Gdy się zagotuje jeszcze minutę trzymać i miksować n a ogniu aby agar dobrze zadziałał.
6. Połowę masy wlać na pierwszy już nasączony blat, wyrównać górę i przykryć drugim blatem, który ponownie nasączyć. Następnie wylać drugą część kremu i wyrównać górę.
7. Gdy krem odparuje i się nieco schłodzi, całość przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia zdjąć folię, posypać górę kakao przez sitko i oddzielić nożem rant cukierniczy.⠀