Dla każdego zakręconego na punkcie zdrowej zieleni!
Składniki
CIASTO (śr.: 21 cm)
- 200 g mąki ryżowej
- 150 g skrobi
- 60 g mąki sojowej
- 230 g mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego
- 150 g ksylitolu
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g szklanki oleju rzepakowego
- 40 g siemienia lnianego (mielonego)
- 200 ml gorącej wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
"SERNIK" LIMONKOWY
- 180 g tofu naturalnego
- 150 g mleka sojowego/ryżowego
- 70 g suchej kaszy jaglanej + 150-200ml wody
- 3 limonki (i skórka starta z jednej lub dwóch)
- 150 g ksylitolu
- 60 g (3 miarki) białka ryżowego Plantforce (waniliowe)
- 35 g (3 łyżki) mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki (płaskiej) agaru + kilka łyżek wody
Przygotowanie:
- Umyć szpinak i dokładnie go osuszyć na sicie za pomocą ręczników papierowych. Jeśli kupujecie pakowany, umyty i świeży, to nie trzeba tego robić.
- Zmielić len lub użyć mąki lnianej. Wymieszać go energicznie z 200ml gorącej wody i odstawić na bok.
- Do mleka roślinnego wlać ocet i również odstawić na bok.
- Mąki, proszek i sodę wymieszać oraz przesiać przez sito.
- Za pomocą blendera zmiksować mleko roślinne, olej, ksylitol, szpinak, sok z cytryny na gładką masę. Na końcu dodać siemię lniane wymieszane już z wodą i znów miksować.
- Do suchych składników dodać mokre i przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach całość połączyć.
- Do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 170-180st. C ok 40-55 minut. Należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche i dopieczone.
- Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą oraz kilka razy zwykłą z kranu. Ugotować ją w wodzie do miękkości i wchłonięcia płynu na małym ogniu.
- Tofu, mleko roślinne, sok z limonek i startą skórkę, ksylitol i ugotowaną (jeszcze ciepłą kaszę) zblendować na gładką masę. Dodać białko ryżowe i znów zblendować. Można spróbować dodać więcej ksylitolu i limonki/cytryny (kwasku nie żałować!).
- Agar wsypać do małego garnuszka, wlać kilka łyżek wody oraz kilka łyżek powyższej masy i wymieszać. Całość podgrzać na małym ogniu aż do zagotowania i ciągle mieszając trzymać na ogniu jeszcze minutkę.
- Do masy dodać zagotowany agar oraz mąkę kokosową i całość znów wymieszać lub zblendować na gładko.
- Zielone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Górę ściąć i zjeść (kawałek zostawić do ozdoby).
- Pierwszy blat umieścić w oczyszczonej tortownicy, wylać większą część masy i gdy zacznie nieco tężeć góra, nałożyć drugi blat, na który należy wylać resztę masy.
- Gdy całość stężeje w lodówce (najlepiej zostawić tort na całą noc), udekorować owocami.
Przepis i zdjęcie: candypandas.pl