Składniki (ok. 8szt):
-150 g mąki orkiszowej jasnej
-150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-25 g oleju rzepakowego
-ok.150 ml wrzącej wody
-szczypta soli
Farsz:
-2 jabłka
-1 łyżka cukru kokosowego
-1 łyżeczka cynamonu
-2 banany
-łyżeczka oleju kokosowego
-garść posiekanych migdałów i nerkowców
-kilka rozpuszczonych kostek czekolady
-KREM JABŁKO-CYNAMON
1)Wymieszać mąki w misce. Osobno olej wymieszać z wrzącą wodą i solą. Następnie wlać do mąk, zagnieść ciasto i odstawić do ostygnięcia.
2)Jabłka pokroić na mniejsze kawałki, poddusić na patelni, dosypać cukier kokosowy i cynamon. Przełożyć jabłka do miseczki.
3)Na tej samej patelni rozgrzać olej następnie podsmażyć z obu stron banany.
4)Z ciasta formować kulki o wadze ok. 60-70g i rozwałkować na dość cienki placek. Podpiec na patelni z obu stron (nie trzymaj ich za długo na patelni bo będą mocno chrupiące i nie będą się zwijać tylko łamać).
5)Po 1/4 tortilli posmarować kremem jabłkowo-cynamonowym, wyłożyć bananem, jabłkami w cynamonie, rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami. Całość zwinąć jak na filmiku.
6)Tortille przed zjedzeniem podpiec na suchej patelni z obu stron.