Celem niektórych sportowców jest wyłącznie absolutny wzrost siły oraz mocy, ale w pewnych dyscyplinach sportowych (w których sportowiec zmuszony jest do przemieszczania swojej masy ciała lub dopasowania swojej masy ciała do kategorii wagowej) istotniejsze jest zoptymalizowanie stosunku mocy względem masy ciała. W związku z tym część zawodników dąży do uzyskania niskiego poziomu tkanki tłuszczowej lub/i niższej masy ciała.
⠀
Odpowiednia podaż energii wraz z dietą jest fundamentem diety sportowca, ponieważ pozwala na optymalne funkcjonowanie organizmu osoby aktywnej fizycznie, ułatwia dostarczenie odpowiedniej ilości mikro- oraz makroskładniów odżywczych wraz z dietą, a także pozwala na manipulację komponentami składu ciała. ⠀
Zapotrzebowanie energetyczne sportowca zależne jest w największym stopniu od etapu procesu treningowego i może zmieniać się nawet w perspektywie kilku dni. Przewlekła restrykcja energetyczna (jedzenie mniej, niż potrzebuje organizm w celu redukcji masy ciała) może upośledzać zdolności wysiłkowe poprzez szereg różnych mechanizmów, np. upośledzając proces regeneracji, a tym samym uniemożliwiając osiągnięcie optymalnego poziomu masy mięśniowej. Nieodpowiednia dostępność energii negatywnie wpływa na procesy regeneracji, co po części może tłumaczyć zmiany w tempie wysiłkowym oraz pogorszenie zdolności sportowych. Z tego względu korzystnym jest zadbanie o jakość oraz skład swojej diety - spożywanie wystarczającej ilości białka, niezbędnego budulcowego makroskładnika. Odżywka białkowa jak RAW SPORT WOMEN, zawierająca w sobie prozdrowotne dodatki jak proszek Maca, rokitnik zwyczajny, baobab, ekstrakt z kadzidłowca, błonnik z dziwidła czy kompleks żywych kultur bakterii to idealny sposób na polepszenie regeneracji i zoptymalizowanie zdolności wysiłkowych mimo niesprzyjających warunków. Każdy sportowiec, czy to amator czy profesjonalista, powinien zadbać o ten aspekt. ⠀
⠀