W dniu zakochanych, zgodnie z zasadą “przez żołądek do serca”, proponujemy słodkie, przepyszne, proste w wykonaniu, robiące wrażenie ciacho czekoladowo-proteinowe, całkowicie wegańskie i bez białego cukru!
Składniki:
-100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-200 g mąki gryczanej
-150 g daktyli
-80g gorzkiego kakao
-50g białka roślinnego RITUAL o smaku czekoladowym
-180 g oleju rzepakowego
-150 g ksylitolu
-400 ml wody/napoju roślinnego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody + 3 łyżki octu
Dodatkowo
-BIO MIGDAŁY W CZEKOLADZIE
-BIO surowy krem orzechowo-czekoladowy RAWNELLA
-ulubione owoce
1. Daktyle zalać wrzątkiem na ok 30 minut lub więcej. Następnie odcedzić.
2. Mąki przesiać prze sito i wymieszać z kakao oraz białkiem i proszkiem do pieczenia.
3. Ksylitol, olej i wodę/mleko roślinne podgrzać w garnuszku ale nie zagotowywać.
4. Dodać do garnuszka daktyle i zblendować całość blenderem na gładko.
5. Sodę zalać octem i jak przestanie się pienić dodać do zawartości garnuszka.
6. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się wymieszać dodać jeszcze odrobinę wody (dużo zależy od chłonności białka).
7. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia lub inne ulubionej formy.
8. Piec w nagrzanym pikarniku do 200’C ok 15 minut, następnie zmniejszyć do 180’C i piec dalej ok 25-30 minut. Warto sprawdzić pod koniec ciasto patyczkiem czy w środku jest upieczone.
9. Wystudzone ciasto udekorować kremem Rawnella i innymi dodatkami.