Według Instytutu Żywności i Żywienia warzywa powinny stanowić podstawę diety każdego, zdrowego człowieka. Każdy z nas powinien jeść ich min. 400 g dziennie! Im więcej - tym lepiej. ⠀
⠀
Stanowią one doskonałe źródło błonnika pokarmowego, usprawniającego pracę przewodu pokarmowego, a także witamin (C, K, z gr. B, beta-karotenu, folianów) i składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez, miedź) niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. ⠀
⠀
Doskonałym sposobem na zwiększenie ilości warzyw w diecie jest wkomponowanie ich w sałatkę z ulubionymi składnikami!
Ciecierzyca, fasola, tofu, tempeh, kasza, ryż, bataty czy ziemniaki, do tego dressing na bazie oliwy, tahini czy masła orzechowego z dodatkiem ziół i pełnowartościowy posiłek gotowy!
⠀
Czy spełniacie zalecenia i jecie wystarczającą ilość warzyw? Pochwalcie się w komentarzach! ⠀
⠀