Niska wartość energetyczna większości warzyw i owoców, przy znacznej zawartości w nich składników odżywczych (witaminy C, karotenoidów, polifenoli, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i innych substancji bioaktywnych) przyczynia się do przypisywania im ważnej roli w żywieniu człowieka i profilaktyce wielu chorób.
Schorzenia cywilizacyjne (inaczej dietozalezne) prowadzą do znacznego pogorszenia poziomu życia. Niestety, z roku na rok staje się coraz bardziej powszechna, m.in. ze względu na zły sposób żywienia oraz osiadły tryb życia.
Jedną z przyczyn zwiększenia ryzyka zapadalności na powyższe choroby jest niedostateczne spożycie warzyw i owoców. Każdy z nas powinien jeść min. 400 g, optimum 800 g warzyw i owoców dziennie!
Właśnie takie ilości kolorowych warzyw i owoców, bogatych w antyoksydanty i substancje bioaktywne sprawia, że żyjemy dłużej i cieszymy się zdrowiem.