Według Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem, aż 62 proc. Polaków nie spożywa swojej codziennej porcji warzyw i owoców. Jedynie 2 % z nas spożywa ich minimum 400 g na dobę. WHO ocenia, że w ponad połowie krajów europejskich konsumpcja warzyw i owoców nie sięga 400 g dziennie, a w jednej trzeciej tych krajów średnie spożycie wynosi mniej niż 300 g dziennie. TO BARDZO ŹLE‼️ ⠀
⠀
Warzywa i owoce dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie warzyw i owoców zapewnia liczne korzyści zdrowotne, m.in. zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe. Dieta bogata w warzywa i owoce może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby nowotworowe i choroby układu krążenia. Ponadto, regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców sprzyja utracie masy ciała. ⠀
WARZYWA I OWOCE
2020-10-25
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2020