Warzywa i owoce to skarbnica witaminy C, folianów, błonnika, potasu i innych składników mineralnych. Zawierają wysokiej jakości wodę, flawonoidy i antocyjany, które korzystnie wpływają na zdrowie, a także na redukcję masy ciała poprzez poprawę insulinowrażliwości.
Warzywa i owoce zapewniają sytość po zjedzeniu, przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu we krwi i wspomagają pracę przewodu pokarmowego, wzbogacając mikroflorę jelitową. Mogą stanowić doskonałą alternatywę dla słodyczy i słonych przekąsek, a także urozmaicenie codziennej diety.
W badaniach udowodniono, że spożycie już jednej porcji owoców (80 g) w ciągu dnia zmniejsza o 7% ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a ich regularna konsumpcja redukuje ryzyko wystąpienia cukrzycy wśród kobiet o 46%.
Jecie warzywa i owoce codziennie? Jakie są Waszymi ulubionymi? Podzielcie się z nami w komentarzach!