PROTEINOWA BABKA WIELKANOCNA
- z życzeniami Wesołych i radosnych Świąt!
Babka "Oreo" z fasoli wjeżdża na świąteczny stół. My proponujemy mega proteinową babkę, którą spokojnie z czystym sumieniem można zjeść po treningu a jeśli nie ćwiczycie w święta, to też śmiało możecie ją wcinać, bo nasyci na długo i nie są to tylko puste kalorie.
Składniki
Babka
- 700 g ugotowanej czerwonej fasoli*
- odpowiednik 3 „jajek” wegańskich (np. zmielone siemię lniane z wodą)
- 40 g wegańskiej odżywki białkowej (np. czekoladowa)
- 100 g ksylitolu
- 50 g gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Polewa daktylowa
- 80 g daktyli
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- ¼ szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka agaru) + ¼ szkl. wody
Polewa jogurtowa
- ½ szkl. jogurtu sojowego
- 1 miarka wegańskiej odżywki białkowej (naturalnej lub smakowej)
- ksylitol zmielony na puder (jeśli odżywka białkowa jest naturalna)
- 1 łyżeczka agaru) + ¼ szkl. wody
Wykonanie
BABKA
Fasolę blendujemy na gładko z „jajkami”. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność, że nic w środku nie zostanie).
*Polecamy samemu ugotować fasolę, ponieważ naszym zdaniem ciasta wychodzą wtedy smaczniejsze.
POLEWA DAKTYLOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao - na gładką masę. Agar namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać daktylową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Gdy zacznie się ścinać, polać babkę ze wszystkich stron.
POLEWA JOGURTOWA
Jogurt i odżywkę białkową wymieszać dokładnie. Agar namoczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do jogurtu i dokładnie wymieszać. Lekko gęstą masą polewać babkę i dekorować ciasteczkami”.
Przepis i zdjęcie: candypandas.pl
WEGAŃSKIE ODŻYWKI BIAŁKOWE:
https://silaroslin.pl/bialko-weganskie