Przed Państwem kulinarne arcydzieło - CHOWDER BROKUŁOWO-KUKURYDZIANY!
⠀
Składniki: ⠀
-1 łyżka oliwy ⠀
-1 por ⠀
-1 mała cebula ⠀
-2 ząbki czosnku ⠀
-1 spory brokuł (oczywiście z głąbem!) ⠀
-1 puszka kukurydzy ⠀
-200 ml mleczka kokosowego ⠀
-1 łyżka KREMU Z NERKOWCÓW
-sól i pieprz do smaku ⠀
-dla odważnych - 2 tabletki/1 łyżeczka spiruliny ⠀
-2 szklanki wody lub więcej/mniej do uzyskania pożądanej konsystencji ⠀
-do podania: podprażone ziarna, grzanki chleba, chipsy z jarmużu ⠀
⠀
Przygotowanie: ⠀
Pora i cebulę pokroić, brokuła podzielić na różyczki, posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć pora, cebulę i czosnek. Następnie wrzucić brokuła i kukurydzę, i chwilę przesmażyć. Zalać wodą i mlekiem kokosowym i gotować do miękkości. Na koniec dodać masło orzechowe i spiruline. Całość doprawić solą i pieprzem,i zmiksować. Zajadać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! ⠀
⠀