Przepis↓ ⠀
* 10 pieczarek ⠀
* 2 ząbki czosnku ⠀
* 1/4 szklanki świeżo posiekanej pietruszki ⠀
* 1 szklanka ugotowanej soczewicy (odsączonej i wypłukanej) ⠀
* 1/4 szklanki orzechów włoskich ⠀
* 1 łyżka sosu sojowego ⠀
* 1/4 łyżeczki wędzonej papryki ⠀
* 3/4 szklanki mąki owsianej ⠀
* 1/4 szklanki bezsmakowego białka RITUAL
* 1 łyżka przecieru pomidorowego ⠀
* szczypta soli ⠀
* czarny pieprz ⠀
⠀
1. Pieczarki pokrój w plastry i duś na patelni na średnim ogniu z posiekanym czosnkiem. ⠀
2. Umieść grzyby w blenderze razem z natką pietruszki, orzechami włoskimi i soczewicą. Miksuj do połączenia składników. ⠀
3. Przełóż masę do dużej miski. Dodaj sos sojowy, wędzoną paprykę, przecier pomidorowy, mąkę owsianą, odżywkę białkową, sól, pieprz i wymieszaj. ⠀
4. Uformuj z masy 4 duże burgery i smaż na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Następnie ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, przewracając je po 10 min na drugą stronę. ⠀
5. Serwuj gotowe z dowolnymi dodatkami! ⠀
⠀