Dziś prezentujemy wielkanocne drożdżowe „jajko” z nadzieniem karmelowym i cynamonem!
Składniki (20cm x 26cm):
Ciasto drożdżowe
-500 g mąki orkiszowej typ 700
-10 g lub 7 g drożdży suchych (drożdże na 0,5kg mąki)
-250 ml ciepłego napoju roślinnego (nie gorącego)
-40 g cukru kokosowego i 40g cukru zwykłego
-120 ml oleju rzepakowego
-200 g ugotowanych ziemniaków
-mąka do podsypywania ciasta
Dodatkowo
-cynamon
-krem CARAWMEL
-kilka kostek SUROWEJ CZEKOLADY
-MIGDAŁY w surowej czekoladzie
- Mąkę wymieszać z drożdżami.
- Mleko roślinne razem z cukrem kokosowym i zwykłym cukrem, olejem i ziemniakami zblendować na gładką masę.
- Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Polecamy przy tym użyć miksera i końcówek do mieszania a nie ubijania lub zagnieść ciasto ręką.
- Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto w garnku do gotowania na parze- miskę z ciastem kładziemy na pierwsze piętro z sitem, przykrywamy od góry ręcznikiem a od dołu ociepla miskę para wodna, garnek nie stoi już na palniku kiedy ciasto się grzeje).
- Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 50 minut) należy podzielić je na 3-4 części i każdą z nich zagnieść z mąką aby uzyskać plastyczne i nie lepiące się ciasto.
- Z ciasta można zrobić dowolną kompozycję. My najpierw otoczyłyśmy formę w kształcie jajka roladą z kremem i cynamonem w środku, a dalej wypełniałyśmy ślimaczkami. Czyli odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać, posmarować kremem „karmelowym”, posypać obficie cynamonem i zwinąć w ślimaki lub roladę. Między ślimaczkami pozostawić małe odstępy.
- Piec całość w 180’C ok 35 minut w trybie góra i dół (u nas u góry było po tym czasie bardzo zarumienione ale dół jeszcze trochę surowy) i ok 20 minut sam dół.
- Gdy całość ostygnie można polać ciasto czekoladą i ozdobić np. migdałami.