WIŚNIOWE „TIRAMISU”
Wegańskie, bez białego cukru i laktozy!
Biszkopt (18 cm śr):
- 50 g mąki orkiszowej
- 30 g ksylitolu lub erytrytolu
- 20 g oleju rzepakowego
- 50 g napoju roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
-200 ml mleczka kokosowego (do gotowania budyniu)
-ok 6 łyżek mleczka kokosowego (do miksowania już gotowego budyniu)
-20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
-50 g ksylitolu
Dodatkowo:
- tabliczka SUROWEJ CZEKOLADY
- 3-4 łyżeczki ZMIELONEJ KAWY (kawa z ekstraktem z grzybów Chaga)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 200 g dżemu lub frużeliny wiśniowej
- garść czereśni
1) Przesiej mąkę i dodaj do niej ksylitol oraz proszek do pieczenia.
2) Wymieszaj olej z napojem, lekko podgrzej i wlej do mąki. Ciasto wymieszaj.
3) Formę posmaruj cienko olejem i posyp kakao lub zmieloną kawą.
4) Do formy wyłóż ciasto i piecz w 180’C przez ok. 30 min.
5) Zaparz kawę z ok. 100ml wrzątku, ma powstać mocna esencja i polej samą esencją wystygnięty biszkopt.
6) Rozpuść tabliczkę czekolady z olejem rzepakowym i polej nią nasączony biszkopt, następnie włóż foremkę do lodówki aby czekolada zastygła.
7) Na czekoladę wyłóż dżem lub frużelinę.
8) Nieco ponad 100ml mleka kokosowego zagotować w małym garnuszku z ksylitolem.
9) Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gorącego mleka w garnuszku, energicznie mieszając gotować budyń na małym ogniu aż zgęstnieje.
10) Gotowy budyń wlać do miseczki, przykryć folią tak aby przylegała do powierzchni budyniu i schłodzić go w lodówce.
11) Do schłodzonego budyniu wlać ok 6 łyżek mleka kokosowego i całość miksować do osiągnięcia budyniowego kremu.
12) Krem przełożyć na ciasto i całość jeszcze schłodzić w lodówce ok 1h.
13) Na koniec posypać górę kakao.