Zapobieganie niedoborom składników odżywczych, a dzięki temu i chorobom, które są ich skutkiem, stanowi główny cel prawidłowego żywienia zwanego zbilansowanym. Należy jednak pamiętać, że również nadmiar wielu składników jest niebezpieczny, a czasami nawet toksyczny☠️ ⠀
⠀
Na przykład nadmiar witaminy D w diecie, spowodowany nadmierną jej suplementacją (z preparatami) zaburza metabolizm wapnia i może prowadzić do jego odkładania się w wielu narządach (kalcyfikacja), m.in. w nerkach. Może powodować także utratę łaknienia, osłabienie, zaburzenia rytmu serca oraz bóle głowy i brzucha. ⠀
⠀
Z drugiej strony niedobór witaminy D powoduje rozwój krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u dorosłych. Zwiększa także ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób zapalnych i autoimmunologicznych. ⠀
⠀
Jaka dawka suplementu witaminy D jest zatem optymalna? Według najnowszych rekomendacji dla polskiej populacji, 2000 IU/d (50 μg) to ilość pokrywająca zapotrzebowanie - właśnie tyle jest w 1 kapsułce wegańskiej WITAMINY D3!
WITAMINA D3
2021-08-01
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2021