Nasza dieta powinna obfitować w “zdrowe” tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w orzechach, pestkach, nasionach i olejach roślinnych, a być uboga w “złe” tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe nasycone i tłuszcze trans, które znajdziemy w tłuszczach zwierzęcych, a także w oleju palmowym i kokosowym. ⠀
⠀
Dieta przeciętnego Polaka zawiera zdecydowanie za mało dobrych, nienasyconych tłuszczów, a za dużo złych, co niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie m.in. zwiększa ryzyko zachorowania na choroby dietozależne jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca typu 2. ⠀
⠀
Ale nic dziwnego, że tak się dzieję, gdy na śniadanie spożywa się jajecznice smażoną na maśle, na obiad kotleta w panierce, a na kolację kanapki z nutellą… ⠀
Jak temu zaradzić? Odpowiedź jest prosta! Metodą małych kroków, czyli wprowadzania pojedynczych zmian - zacznijmy od zamiany nutelli na rawnellę, jej zdrową i jeszcze pyszniejszą alternatywę! ⠀
⠀
Co zawiera RAWNELLA od My Raw Joy?⠀
✔️orzechy laskowe, nerkowce, migdały - bogactwo błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku, magnezu oraz wapnia ⠀
✔️cukier z kwiatu palmy kokosowej - nadaje karmelowy posmak, posiada niższy indeks glikemiczny niż biały cukier i zawiera sporo potasu ⠀
✔️nieprażone ziarna kakaowca - koncentracja antyoksydantów, kryjąca w sobie solidną dawkę żelaza, magnezu, cynku, wapnia, manganu i chromu
✔️sól - dla podkreślenia i przełamania smaku ⠀
✔️wanilia Bourbon - odpowiada za urzekający, delikatny i naturalny waniliowy aromat ⠀
⠀
Taka zmiana nie wymaga od nas wiele, a może przynieść mnóstwo korzyści zdrowotnych! ⠀
⠀