ZŁOTE KLUSKI DYNIOWE...
z naszym kurkumowym superblendem SugaVida! ⠀
Bez glutenu, białego cukru, laktozy i całkowicie wegańskie! ⠀
⠀
Składniki (2 porcje): ⠀
- 150 g ugotowanej ciecierzycy ⠀
- 150 g puree z dyni ⠀
- 2 łyżki mąki kukurydzianej ⠀
- 2 łyżki skrobi lub budyniu ⠀
- 2-3 łyżki mąki kokosowej ⠀
- 2-3 łyżki ksylitolu ⠀
- ok. 100 ml napoju roślinnego ⠀
- 2 łyżeczki mieszanki SUGAVIDA KURKUMA Z KARDAMONEM
⠀
1) Ciecierzycę blendujemy na gładko z dynią, napojem roślinnym i ksylitolem. ⠀
2) Do masy dodajemy skrobię, mąki i przyprawy. ⠀
3) Masa ma być plastyczna aby odrywać kawałki i w dłoniach rolować kluski. Jeśli za bardzo się klei to dodać więcej mąki kokosowej. ⠀
4) Kluseczki gotujemy partiami w zagotowanej wodzie na średnim ogniu przez ok. 3-5 minut. ⠀
5) Jeszcze ciepłe kluseczki polecamy posypać cukrem kokosowym, aby się rozpuścił.
⠀
⠀