APETYT...bardzo często mylony z głodem i realną potrzebą organizmu na przyjęcie pokarmu...czym właściwie jest i co różni apetyt od głodu? ⠀
⠀
Apetyt definiuje się jako pragnienie spożycia (najczęściej określonego) pokarmu, zazwyczaj zawierającego konkretny składnik odżywczy, potrzebny w danej chwili organizmowi. Głód jest fizjologiczną potrzebą przyjęcia pokarmu, nie zaś, jak apetyt – psychologiczną. ⠀
⠀
Bardzo często jemy, mimo, iż głodni nie jesteśmy. Jak można temu zaradzić?
Poznaj listę produktów, które zmniejszają apetyt: ⠀
⠀
Migdały - wykazano, że zwiększają poczucie sytości - zaledwie garść migdałów to spora dawka przeciwutleniaczy, witaminy E i magnezu. ⠀
Kawa - nie tylko może hamować apetyt, ale także przyspiesza metabolizm. ⠀
Jabłka - bogate w rozpuszczalny błonniki i pektyny, które pomagają dłużej czuć się sytym. ⠀
Słodkie ziemniaki - zawierają dużo skrobi opornej, która nie ulega strawieniu, dzięki czemu dłużej pozostaje w żołądku, dając uczucie sytości. ⠀
Gorzka czekolada - gorzki smak czekolady wysyła sygnał do mózgu, który hamuje łaknienie. ⠀
Owsianka - węglowodany złożone z płatków owsianych są wolno trawione i zapewniają uczucie sytości przez wiele godzin po ich zjedzeniu. ⠀
Ostre przyprawy - pikantność zapobiega przejadaniu się i pomaga dłużej pozostać najedzonym. ⠀
⠀