Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Wielkanoc bez jajek i nabiału? Poznaj wegańskie inspiracje w wersji fit
Do Wielkanocy pozostało jeszcze kilka dni – to idealny moment, aby zacząć planować świąteczne wypieki. Jeśli na co dzień stosujesz dietę roślinną lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, ten artykuł jest dla Ciebie. Podpowiemy, jak przygotować smaczne i zdrowe słodkości bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Choć jajka od wieków są jednym z kulinarnych symboli Wielkanocy, pokażemy Ci, jak z powodzeniem je zastąpić, nie rezygnując przy tym z tradycyjnego smaku i aromatu świąt.
Czytaj więcej
Odżywki białkowe dla nastolatków – fakty, mity i zasady suplementacji
Odżywki białkowe to jedne z chętniej stosowanych suplementów w grupie osób aktywnych fizycznie. Celem ich spożywania jest uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na białko, co wspiera procesy regeneracji oraz rozbudowy masy mięśniowej, a także pomaga w utrzymaniu właściwej kompozycji ciała. Ciągle rozwijająca się branża odżywek białkowych już dziś oferuje nam całą gamę preparatów – od klasycznych bazujących na białku serwatkowym po białko roślinne, wersje smakowe i wzbogacane innymi składnikami. Choć przeznaczone są głównie dla dorosłych, w niektórych przypadkach mogą być stosowane także u nastolatków. Jak powinna wyglądać zdrowa suplementacja białka u młodzieży? Podpowiadamy!
Czytaj więcej
Jak odróżnić anemię od zwykłego zmęczenia?
Anemia jest jedną z najczęściej rozpoznawanych chorób hematologicznych. Według danych WHO w 2019 roku dotyczyła niemal 30% kobiet w wieku rozrodczym [3]. To właśnie u kobiet diagnozuje się większość przypadków tej choroby. Anemia przez długi czas może przebiegać bez wyraźnych objawów, dlatego wiele osób nie zdaje sobie sprawy z jej obecności. Często myli się ją ze zwykłym zmęczeniem, co tylko opóźnia rozpoznanie i leczenie. Jak sprawdzić, czy ma się anemię? Czy przewlekłe zmęczenie może być jednym z jej symptomów? Sprawdźmy!
Czytaj więcej
Witamina B12 na diecie roślinnej – jak prawidłowo ją suplementować?
Temat suplementacji w dietach roślinnych od zawsze wzbudza zainteresowanie. Choć dobrze zbilansowana dieta wegańska i wegetariańska jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na niemal wszystkie niezbędne składniki odżywcze, to jedna z witamin w tym przypadku powinna być dostarczana z suplementów. Mowa tu o witaminie B12. Dlaczego osoby na diecie roślinnej powinny przyjmować preparaty z witaminą B12 i jak ją stosować, aby utrzymać jej zdrowy poziom? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu!
Czytaj więcej
Jak grzyby shiitake wpływają na zdrowie i kondycję?
Grzyby shiitake, choć od wieków wykorzystywane są w medycynie dalekowschodniej, coraz częściej goszczą też na europejskich stołach. To, co je wyróżnia to intensywny smak umami, który nadaje potrawom głębi i niepowtarzalnego smaku. Warto po nie sięgać także ze względu na walory prozdrowotne – są źródłem białka, witamin oraz składników wspierających odporność i pracę układu sercowo-naczyniowego. Co jeszcze skrywają w sobie grzyby shiitake i jak wpływają na pracę organizmu?
Czytaj więcej
Dolegliwości jelitowe na diecie roślinnej. Jak z nimi walczyć?
Wielu z nas doświadcza niestrawności bądź innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jedzeniu. W niektórych przypadkach, kiedy zjedliśmy coś w pośpiechu lub spożyliśmy obfity posiłek bogaty w tłuszcze, objawy te mogą być szczególnie dokuczliwe. Warto wiedzieć, że podobne symptomy mogą pojawić się również po spożyciu pewnych produktów roślinnych. Zatem, jak sobie radzić z tym problemem? Sprawdź nasz sprawdzone sposoby na dolegliwości jelitowe!
Czytaj więcej
Jak zadbać o sytość na diecie roślinnej?
Przejście na dietę roślinną może początkowo wiązać się z uczuciem mniejszej sytości po posiłkach i chęcią na dojadanie. Dzieje się tak, ponieważ organizm musi przyzwyczaić się do nowego sposobu odżywiania. Na szczęście, istnieje wiele strategii komponowania sycących i odżywczych potraw roślinnych, które pomogą Ci zwalczyć ten problem. Co to za metody? Sprawdź poniżej!
Czytaj więcej
Soja w diecie sportowca – czy należy się jej obawiać?
Żadna roślina jadalna nie wzbudza tylu kontrowersji co soja. Z jednej strony cechuje ją wysoka zawartość cennych składników odżywczych, takich jak potas, fosfor, kwas foliowy i łatwo przyswajalne białko. Z drugiej natomiast, często zarzuca się jej negatywny wpływ na zdrowie. Szczególne obawy tyczą się jej wpływu na gospodarkę hormonalną, co może przekładać się na negatywne wyniki sportowe. Czy faktycznie tak jest? Czy osoby trenujące powinny ją wyeliminować z jadłospisu? Co w przypadku sportowców na diecie roślinnej?
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 1364 opinii
Wdrożenie: Agencja Interaktywna DesignOrka

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel