Tłusty wcale nie musi być tłusty! W poprzednim wpisie zaprezentowaliśmy przepis na odchudzone i pyszne pączki, a tym razem przychodzimy do Was z przepisem na FIT, WEGAŃSKIE, ZDROWE faworki!
Ciasteczkowo - mięciutkie faworki idealne w wersji wegańskiej:
(Około 16/18 dużych faworków)
- 100 g banana
- pół szklanki mąki owsianej
- pół szklanki mąki gryczanej (możecie zastąpić każdą inną mąką)
- 30 g erytrolu
- szczypta soli
- 60 g KREMU KARMELOWEGO
- 30 ml oliwy
- 40 g wegańskiej margaryny
Banana gnieciemy na papkę widelcem. Suche składniki mieszamy ze sobą. Mokre osobno. Następnie zagniatamy mokre z suchymi. Formujemy zwartą kulę. Oprószamy blat mąką. Rozwałkowujemy na grubość 0,7 cm. Formujemy faworki, układamy na papierze do pieczenia. Trzymamy w piecu nagrzanym do 180 stopni, przez 13 minut. Po upieczeniu posypujemy zmielonym na puder erytrolem.
PS faworki czy chrusty? dajcie znać w komentarzach!