Często słyszy się, że białko roślinne jest gorszej jakości niż zwierzęce, a osobom niejedzącym mięsa ciężej budować mięśnie. Okazuje się, że nie jest to prawda. Kluczem jest tylko odpowiednio zbilansowana dieta! ⠀
⠀
Produkty zwierzęce vs produkty roślinne ⠀
Większość produktów roślinnych (strączki, zboża, owoce, warzywa, orzechy) zawiera mniej białka na 100 kcal produktu w porównaniu z produktami odzwierzęcymi (mięso, ryby, nabiał). W 100 g białka roślinnego znajdziemy również mniej aminokwasów niezbędnych.
⠀
Strawność ⠀
Strawność białek roślinnych jest gorsza niż białek zwierzęcych, głównie z uwagi na wyższą zawartość substancji antyodżywczych (błonnik, fityniany, szczawiany, taniny, garbniki). Białko ze strączków czy zbóż wiąże się z substancjami antyodżywczymi i utrudnia dostęp enzymom, które rozkładają białko. Przez to często strawność białek zwierzęcych jest blisko o połowę wyższa. ⠀
⠀
Jak poprawić jakość białka roślinnego? ⠀
zwiększyć ilość białka roślinnego w diecie (1,6-1,8 g/kg mc) ⠀
stosować różne źródła białek roślinnych w jednym posiłku,
suplementować się ODŻYWKAMI BIAŁKOWYMI WZBOGACONYMI BCAA
⠀
Sportowcy na dietach roślinnych, zwłaszcza ci trenujący oporowo (trójbój siłowy, kulturystyka) powinni szczególnie zatroszczyć się zarówno o ilość, jak i o jakość dostarczanego białka w ciągu dnia.
⠀
⠀