Ekstrakt z soplówki jeżowatej – właściwości i zastosowanie

W świecie ciągłego pośpiechu, stresu i nadmiaru codziennych obowiązków, nasz układ nerwowy nie ma możliwości w pełni się zregenerować. Aby wesprzeć jego funkcjonowanie, należy zadbać o dostarczenie mu odpowiednich ilości witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Związki te obecne są zwłaszcza w warzywach, owocach, zbożach czy nasionach. Co ciekawe ich źródłami są też niektóre gatunki grzybów. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj soplówka jeżowata, o której opowiemy w tym artykule. Co to za grzyb i w jaki sposób wpływa na nasz organizm?
Soplówka jeżowata – co to za grzyb i gdzie występuje
Soplówka jeżowata (z łac. Hericium erinaceus) przez większość osób kojarzona jest pod nazwą lion’s mane. Grzyb ten należy do rodziny soplówkowatych i spotkać go można w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce występuje bardzo rzadko, dlatego został objęty ścisłą ochroną gatunkową. Nieliczne osobniki soplówki porastają najczęściej pnie buków i dębów.
Soplówka jeżowata wyróżnia się nietypowym wyglądem, przez co trudno pomylić ją z innym gatunkiem grzyba. Przypomina gąbkę lub puchową kulę. Innym natomiast kojarzy się z lwią grzywą. Stąd też wzięła się jej potoczna nazwa, czyli lion’s mane. Młode grzyby mają kolor od białego do kremowego. Starsze osobniki przybierają jasnobrązową barwę. Z owocników soplówki zwisają charakterystyczne szpiczasto zakończone rurki o długości do ok. 6 cm. Dojrzały grzyb osiąga szerokość nawet do 30 cm.
Soplówka jeżowata – właściwości zdrowotne
Soplówka jeżowata, podobnie grzyby reishi czy chaga, jest znana w tradycyjnej medycynie krajów azjatyckich od setek lat. Grzyb ten był stosowany głównie w leczeniu chorób układu pokarmowego i układu krążenia. Preparaty na jego bazie zalecano również jako środek wzmacniający i poprawiający witalność.
Za pozytywny wpływ soplówki na organizm odpowiadają obecne w niej związki o właściwościach antyoksydacyjnych takie jak np. terpenoidy (hericenony i erinacyny), alkaloidy, polisacharydy, steroidy czy związki fenolowe. Ostatnie lata badań nad soplówką pokazały, że jej spożywanie może korzystnie oddziaływać zwłaszcza na pracę układu nerwowego. Oto przykłady działania soplówki:
- poprawia czas reakcji,
- wspiera funkcje poznawcze,
- łagodzi negatywne skutki stresu,
- wykazuje właściwości neuroprotekcyjne,
- wspiera proces tworzenia osłonek mielinowych,
- zmniejsza ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona,
- może potencjalnie wspomóc proces leczenia zaburzeń psychicznych,
- wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w obrębie układu nerwowego.
Ekstrakt z soplówki jeżowatej – jak stosować?
W Azji z soplówki jeżowatej przyrządza się zupy, burgery i różnego rodzaju potrawki. W tej formie stanowią dobry zamiennik mięsa, głównie ze względu na wysoką zawartość białka. Grzyb ten jest także składnikiem suplementów diety dostępnych w kapsułkach, płynie lub proszku do rozpuszczania. Jednym z nich, który cechuje się wysoką przyswajalnością, jest BIO Ekstrakt z Soplówki Jeżowatej, który powstał dzięki metodzie podwójnej ekstrakcji. Metoda ta pozwala na uzyskanie większej ilości związków czynnych z grzybów soplówki, co czyni go produktem o szerokim spektrum działania.
Soplówka jeżowata w formie płynnego ekstraktu umożliwia Ci wygodne stosowanie preparatu. Zalecana dzienna porcja wynosi 3 ml ekstraktu, którą możesz wkropić do ulubionego napoju. Najlepsze efekty odczujesz, jeśli zadbasz o regularne spożywanie preparatu.
Kto może stosować ekstrakt z soplówki jeżowatej?
Płynny ekstrakt z soplówki jeżowatej sprawdzi się u osób dorosłych, które doświadczają przewlekłego stresu, są przemęczone lub skarżą się na problemy z pamięcią i koncentracją. Dzięki swoim właściwościom neuroprotekcyjnym może być stosowany jako środek profilaktyczny przeciwko chorobom neurodegeneracyjnym. Co ciekawe, u osób ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera lub Parkinsona, można zaobserwować poprawę funkcji kognitywnych, po przyjmowaniu soplówki jeżowatej. O ile lekarz prowadzący nie widzi przeciwwskazań, warto zastosować preparaty z soplówką także w tej grupie chorych.
Ekstrakt z soplówki jeżowatej – przeciwwskazania
Preparaty z soplówką jeżowatą są przeciwwskazane kobietom w ciąży, kobietom karmiącym oraz dzieciom. Nie powinny ich spożywać osoby po przeszczepach, a także przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Ostrożność podczas stosowania soplówki jeżowatej powinny zachować także osoby stosujące leki na nadciśnienie i cukrzycę.
Ekstrakt z soplówki jeżowatej – czy warto go stosować?
Soplówka jeżowata to źródło cennych dla naszego zdrowia składników o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Pozyskane z niej ekstrakty przy systematycznym stosowaniu wspierają pracę mózgu i chronią przed rozwojem chorób układu nerwowego. W dzisiejszym świecie, gdzie niemal każdy z nas mierzy się z częstymi sytuacjami stresowymi i nadmiernym przemęczeniem warto zastanowić się nad wsparciem naszego organizmu naturalnymi sposobami. W tym przypadku ekstrakt z soplówki jeżowatej może więc okazać się dobrym sposobem na wzmocnienie organizmu i poprawę samopoczucia.
Bibliografia:
1. Docherty S. i in.: The Acute and Chronic Effects of Lion’s Mane Mushroom Supplementation on Cognitive Function, Stress and Mood in Young Adults: A Double-Blind, Parallel Groups, Pilot Study, Nutrients 2023, 15, 4842.
2. Sikora A., Neubauer G.: Nowe stanowiska i występowanie soplówki jeżowatej Hericium erinaceus w Polsce, Chrońmy Przyr. Ojcz. 71 (5): 368–379, 2015.
3. Skubel T. i in.: Potencjał terapeutyczny Soplówki Jeżowatej (Hericium erinaceus) w zaburzeniach neurologicznych i poznawczych - przegląd piśmiennictwa, Journal of Education, Healthand Sport. 2022;12(9):498-504.
4. Spelman K. i in.: Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus), Journal of Restorative Medicine 2017; 6: page 19.
5. Tachabenjarong N. i in.: Bioactive compounds and antioxidant activity of Lion’s Mane mushroom (Hericium erinaceus) from different growth periods, E3S Web of Conferences 355, 02016 (2022).