MIĘKKIE CIASTECZKA KORZENNE (bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegańskie)
Świetna alternatywa dla tradycyjnych pierniczków - jeśli macie chęć na coś innego, ale nadal w typowo świątecznym klimacie to koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis!
Składniki (ok. 15 szt):
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g bananów lub puree z dyni
- 100 g pł. owsianych lub mąki owsianej (bzg)
- 2 łyżki ksylitolu
- ok. 50 g wody
- 2 miarki (60g) BIAŁKA WEGAŃSKIEGO o smaku waniliowym
- 2 płaskie łyżeczki mieszanki SUPERBLEND KURKUMA Z KARDAMONEM
Lukier:
- ksylitol zmielony na puder (ok. pół szklanki)
- kilka łyżek tłustego mleka kokosowego (2-3 łyżki)
1) Pł. owsiane zmielić na drobno.
2) Ciecierzycę zblendować z bananem, ksylitolem i wodą, na gładko. Jeśli używasz puree z dyni to możesz dodać więcej ksylitolu.
3) Następnie dodać zmielone płatki owsiane oraz mieszankę Superblend i wymieszać.
4) Do takiej masy na końcu wsypać roślinne białko, w takiej ilości aby masa była gęsta i plastyczna.
5) Wykrawać kształty i piec w 180'C przez ok. 20 min.
LUKIER
6) Ksylitol wymieszać z mlekiem kokosowym w takiej ilości, aby lukier nie był zbyt płynny. Polać nim ostygnięte ciastka i wstawić do lodówki.