Składniki: ⠀
Nugat: ⠀
- 90 g mąki owsianej ⠀
- 85 g WANILIOWEJ ODŻYWKI BIAŁKOWEJ⠀
- 85 g KARMELOWEJ ODŻYWKI BIAŁKOWEJ⠀
- 130 g KREMU ORZECHOWEGO⠀⠀
- 300 ml napoju roślinnego ⠀
- spora szczypta soli ⠀
- ew. trochę pokruszonych ciasteczek ⠀
Karmel: ⠀
- 2 szklanki suszonych daktyli namoczonych we wrzątku ⠀
- 1/3 szklanki KREMU ORZECHOWEGO⠀
- 1/4-1/2 łyżeczki soli ⠀
- napój roślinny do rozrzedzenia ⠀
Dodatkowo: ⠀
- tabliczka gorzkiej czekolady ⠀
- orzeszki ziemne ⠀
- sól
⠀
⠀
Przygotowanie: ⠀
Daktyle zalewamy wrzątkiem. W międzyczasie łączymy składniki na nugat i dokładnie zagniatamy. Ewentualne pokruszone ciasteczka dodajemy pod koniec zagniatania. Masę wykładamy do formy (u mnie 20x20). ⠀
Przygotowujemy karmel - daktyle blendujemy z kremem orzechowym i solą. W razie potrzeby dolewamy napoju roślinnego. Przygotowany karmel wykładamy na nugat. Na to posypujemy orzeszki. ⠀
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wylewamy na całość, posypujemy solą i przekładamy do lodówki, żeby czekolada stwardniała.Tyle!
⠀