SPOLÓWKA JEŻOWATA (Hericium erinaceus) nazywana jest “lwią grzywą” ze względu na swój wygląd. Jest jadalnym grzybem adaptogennym, porastającym pnie starych drzew liściastych, ceniona na Dalekim Wschodzie za swoje walory smakowe i lecznicze. W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywano ją w chorobach wątroby, żołądka, chorobach nowotworowych i neurologicznych, a także dla zwiększenia witalności organizmu. Buddyjscy mnisi sporządzali z niej herbatę i pijali ją przed medytacją, aby zwiększyć koncentrację. ⠀
⠀
Główne składniki bioaktywne znajdujące się soplówce stanowią erinacyny i hericenony, a także polisacharydy. Dzięki nim grzyb ten wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. ⠀
⠀
Soplówka wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i neuroprotekcyjne. Przyczynia się do poprawy sprawności umysłowej, a także do poprawy nastroju. ⠀
Soplówka może znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych. Może zmniejszać stan zapalny mózgu, a także poziom i uszkodzenia wywołane przez β-amyloid w chrobie Alzheimera. Co więcej, wspiera pracę układu cholinergicznego, zwiększając stężenie acetylocholiny, co może wpłynąć na poprawę pamięci i koncentracji. ⠀
⠀
Polisacharydy w niej zawarte, w szczególności β-glukany wykazują działanie immunostymulujące, poprzez zdolność do aktywacji komórek odpornościowych. Poza tym, mogą one wpływać korzystnie na pracę układu pokarmowego, stanowiąc pożywkę dla korzystnej mikroflory jelitowej. ⠀
⠀
Po ciekawe inspiracje kulinarne oraz mnóstwo ciekawostek ze świata dietetyki i sportu zapraszamy na nasz Instagram oraz Facebook!