Suplementacja na diecie wegańskiej
⠀
WITAMINA B12 ⠀
Rezygnując z mięsa i/lub produktów odzwierzęcych należy włączyć do diety suplementację tej witaminy, ponieważ nie występuje ona w produktach pochodzenia roślinnego. ⠀
Bakterie obecne w naszym w jelicie grubym produkują tą witaminę w niewielkich ilościach, lecz B12, którą wykorzystuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania, jest wchłaniana w jelicie cienkim. M.in. dlatego nie można polegać na endogennej produkcji. ⠀
Osoby stosujące diety roślinne muszą suplementować witaminę B12, gdyż nie da się jej dostarczyć z codzienną dietą. Średnie dzienne zapotrzebowanie wynosi 2.4 ug - z suplementu wchłania się zaledwie niewielki %, dlatego należy przyjmować ok. 250-500 ug/d. ⠀
⠀
WITAMINA D3 ⠀
Witamina słońca, powstaje w organizmie na skutek syntezy skórnej wywoływanej przez promienie słoneczne. Od końca września do kwietnia ❄ należy suplementować ją ze względu na ograniczoną syntezę skórną i zbyt ostry kąt padania promieni słonecznych. ⠀
Witaminę D należy przyjmować z posiłkami bogatymi w tłuszcz. Zalecana dawka suplementacji dla osoby dorosłej wynosi ok. 2000 IU dziennie. ⠀
⠀
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 ⠀
Suplementacja kwasami omega-3 nie jest niezbędna, ale może być pomocna. ⠀
W diecie roślinnej n-3 możecie znaleźć w siemieniu lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia, oleju rydzowym czy rzepakowym, jednak w produktach tych jest jedynie frakcja ALA. Nasz organizm potrzebuje również EPA+DHA, które wytwarzyć może z ALA, jednak konwersja ta jest mało efektywna i zazwyczaj zaburzona przez wiele czynników. Kwasy omega-3 przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wspierają pracę układu krążenia, wzmacniają stawy, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, dlatego warto jeść produkty bogate w Omega 3 ALA oraz suplementować Omegę 3 EPA+DHA. ⠀
⠀