Najnowsze zalecenia żywieniowe przedstawione w formie „Talerza zdrowego żywienia” umacniają twierdzenie, że owoce i warzywa powinny być podstawą codziennej diety Polaków. Warzywa i owoce są bogactwem składników odżywczych i aktywnych biologicznie związków, działających korzystnie na organizm człowieka. W codziennej diecie powinno się znaleźć minimum 400 g warzyw i owoców, z zachowaniem odpowiedniej proporcji – więcej warzyw niż owoców.
Warzywa i owoce w większości charakteryzują się niską wartością energetyczną, ale dużą gęstością odżywczą. Dostarczają cennych składników odżywczych, przy stosunkowo małej podaży kilokalorii owoców i warzyw zawierają wodę, błonnik, witaminy i składniki mineralne, czasem zdrowe tłuszcze (awokado, oliwki), kwasy organiczne i strawne węglowodany. Zawierają także związki przeciwutleniające, takie jak fitosterole, karotenoidy, np. likopen, kwas askorbinowy, tokoferole, glukozynolany oraz flawonoidy.
Owoce są głównym źródłem witaminy C oraz znaczącym źródłem prowitaminy A (beta-karotenu) i witaminy B6. W porównaniu z innymi źródłami żywności mają wysoką zawartość potasu i niską sodu. Najbogatszym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży, porzeczka, aronia, truskawka, kiwi, papryka, owoce cytrusowe, czerwona papryka, natka pietruszki i brokuły.
*Witamina C poprawia wchłanianie żelaza. Warto łączyć w posiłkach źródła tych dwóch składników.