WEGAŃSKI SKYRNIK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
⠀
Składniki na formę 18 cm: ⠀
Spód: ⠀
-50 g mąki orkiszowej ⠀
-25 g mąki migdałowej ⠀
-25 g wysuszonej pulpy migdałowej po robieniu mleka migdałowego/zmielonych migdałów/mąki kokosowej ⠀
-40 g erytrolu lub innego słodzidła ⠀
-20 g oleju kokosowego stałego ⠀
-2-3 łyżki wody lub napoju roślinnego ⠀
-1 łyżeczka proszku do pieczenia ⠀
-cynamon wedle uznania ⠀
-szczypta soli ⠀
Masa: ⠀
-1 porcja domowego wegańskiego skyra (serek z przepisu na tiramisu z profilu Zosi z dodatkiem 2 łyżek odżywki białkowej NATURALNEJ lub WANILIOWEJ) ⠀
-32 g opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ⠀
-sok z 1/2 cytryny ⠀
-20 g erytrolu lub więcej jeśli nie masz aromatu ⠀
-opcjonalnie 2-3 krople aromatu sernikowego słodzonego ⠀
Dodatkowo: ⠀
Kilka śliwek przekrojonych na połówki ⠀
Kruszonka: ⠀
-2 łyżki mąki owsianej ⠀
-2 łyżki mąki migdałowej ⠀
-2 łyżki oleju kokosowego ⠀
-1-2 łyżki erytrolu ⠀
-wanilia w proszku ⠀
Przygotowanie: ⠀
W misce wymieszać suche składniki na spód. Dodać mokre i zagnieść ciasto w zwartą kulę. Wyłożyć ciastem formę do pieczenia wysmarowaną olejem, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki.
Zmiksować wszystkie składniki na masę sernikową. ⠀
Nagrzać piekarnik do 160 stopni (opcja góra-dół). ⠀
Zagnieść składniki na kruszonkę. ⠀
Wyjąć formę z lodówki. Nałożyć pierwszą warstwę śliwek, następnie dodać masę sernikową i znowu wyłożyć śliwki. Posypać kruszonką. ⠀
Wsadzić do rozgrzanego piekarnika i przykryć żaroodpornym naczyniem, żeby nie spalić kruszonki. Piec 50 minut pod przykryciem, a potem zdjąć naczynie i piec jeszcze 10 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do ostudzenia (najlepiej na noc).
⠀
⠀