Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Witamina B12 na diecie roślinnej – jak prawidłowo ją suplementować?
Temat suplementacji w dietach roślinnych od zawsze wzbudza zainteresowanie. Choć dobrze zbilansowana dieta wegańska i wegetariańska jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na niemal wszystkie niezbędne składniki odżywcze, to jedna z witamin w tym przypadku powinna być dostarczana z suplementów. Mowa tu o witaminie B12. Dlaczego osoby na diecie roślinnej powinny przyjmować preparaty z witaminą B12 i jak ją stosować, aby utrzymać jej zdrowy poziom? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu!
Czytaj więcej
Jak grzyby shiitake wpływają na zdrowie i kondycję?
Grzyby shiitake, choć od wieków wykorzystywane są w medycynie dalekowschodniej, coraz częściej goszczą też na europejskich stołach. To, co je wyróżnia to intensywny smak umami, który nadaje potrawom głębi i niepowtarzalnego smaku. Warto po nie sięgać także ze względu na walory prozdrowotne – są źródłem białka, witamin oraz składników wspierających odporność i pracę układu sercowo-naczyniowego. Co jeszcze skrywają w sobie grzyby shiitake i jak wpływają na pracę organizmu?
Czytaj więcej
Dolegliwości jelitowe na diecie roślinnej. Jak z nimi walczyć?
Wielu z nas doświadcza niestrawności bądź innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jedzeniu. W niektórych przypadkach, kiedy zjedliśmy coś w pośpiechu lub spożyliśmy obfity posiłek bogaty w tłuszcze, objawy te mogą być szczególnie dokuczliwe. Warto wiedzieć, że podobne symptomy mogą pojawić się również po spożyciu pewnych produktów roślinnych. Zatem, jak sobie radzić z tym problemem? Sprawdź nasz sprawdzone sposoby na dolegliwości jelitowe!
Czytaj więcej
Jak zadbać o sytość na diecie roślinnej?
Przejście na dietę roślinną może początkowo wiązać się z uczuciem mniejszej sytości po posiłkach i chęcią na dojadanie. Dzieje się tak, ponieważ organizm musi przyzwyczaić się do nowego sposobu odżywiania. Na szczęście, istnieje wiele strategii komponowania sycących i odżywczych potraw roślinnych, które pomogą Ci zwalczyć ten problem. Co to za metody? Sprawdź poniżej!
Czytaj więcej
Soja w diecie sportowca – czy należy się jej obawiać?
Żadna roślina jadalna nie wzbudza tylu kontrowersji co soja. Z jednej strony cechuje ją wysoka zawartość cennych składników odżywczych, takich jak potas, fosfor, kwas foliowy i łatwo przyswajalne białko. Z drugiej natomiast, często zarzuca się jej negatywny wpływ na zdrowie. Szczególne obawy tyczą się jej wpływu na gospodarkę hormonalną, co może przekładać się na negatywne wyniki sportowe. Czy faktycznie tak jest? Czy osoby trenujące powinny ją wyeliminować z jadłospisu? Co w przypadku sportowców na diecie roślinnej?
Czytaj więcej
Dieta roślinna a źródła wapnia
Czy da się dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość wapnia, wykluczając z diety nabiał i inne produkty zwierzęce? Oczywiście, że tak. Istotne znaczenie ma tutaj odpowiednio zbilansowana dieta bazująca na dobrej jakości roślinnych źródłach wapnia, która dodatkowo uwzględnia składniki poprawiające jego przyswajanie. Jak zatem uzupełniać wapń na diecie wegańskiej i jak zapobiec niedoborom? Podpowiadamy!
Czytaj więcej
Czy dieta wegańska jest odpowiednia dla seniorów?
Z wiekiem wzrasta ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Ma to związek z postępującymi procesami starzenia się organizmu, zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych i niektórymi stanami chorobowymi. Jednocześnie w grupie wiekowej seniorów obserwuje się mniejsze spożycie energii, co utrudnia prawidłowe zbilansowanie dla nich diety. Czy wobec tego dieta wegańska, która wyklucza dużą grupę produktów spożywczych, jest odpowiednia dla seniorów?
Czytaj więcej
Wegańska dieta ketogeniczna – czy jest możliwa?
Temat diety ketogenicznej od lat jest poruszany przez szerokie grono osób zainteresowanych zdrowym żywieniem i dietetyką. Ten sposób odżywiania polega na ograniczeniu spożywania węglowodanów przy jednoczesnym wzroście udziału tłuszczów. Ze względu na jej specyfikę, dieta ketogeniczna ma tak samo wielu zwolenników, jak i przeciwników. Chociaż duża część produktów dozwolonych pochodzi ze źródeł odzwierzęcych, nie brakuje również osób stosujących jej wegańską odmianę. Jak zatem wygląda wegańska dieta ketogeniczna i czy warto ją stosować?
Czytaj więcej
Substancje antyodżywcze w strączkach – jak je zneutralizować
Rośliny strączkowe w diecie wegańskiej są podstawowym źródłem białka. Oprócz tego dostarczają do organizmu istotnych witamin i składników mineralnych m.in. cynku, magnezu, selenu, żelaza czy witamin z grupy B. Mimo wielu korzyści zdrowotnych, niektórzy przeciwnicy diet roślinnych odradzają ich spożywanie. Ma to związek z występującymi w strączkach substancjami antyodżywczymi, które mogą przyczynić się m.in. do zaburzeń pracy układu pokarmowego i blokowania przyswajania niektórych składników odżywczych. Czy faktycznie spożywanie strączków może być szkodliwe dla zdrowia? Jakie związki antyodżywcze znajdują się w roślinach strączkowych?
Czytaj więcej
Białko roślinne – wartość biologiczna i przyswajanie
Białko jest podstawowym makroskładnikiem w diecie, niezależnie od jej rodzaju. Chociaż niektórzy mogą mieć wątpliwości co do jego dostępności w diecie bezmięsnej, białko roślinne okazuje się równie wartościowe, jak białko zwierzęce. Aby móc czerpać z niego jak najwięcej korzyści pamiętaj o kilku technikach ułatwiających jego trawienie i przyswajanie. Jak organizm trawi białka i czym jest wartość biologiczna białek?
Czytaj więcej
Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 1539 opinii
Wdrożenie: Agencja Interaktywna DesignOrka

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixel